CHOCOLATE
ALMOND COOKIESBahan-Bahan
( A
)260 gm mentega
185 gm gula aising
( B
)1 biji telur
½ sudu teh pes kopi
1 susu teh pes
cokelat
( C )
400 gm tepung
1 sudu besar tepung
susu
½ sudu teh baking powder
15 gm serbuk koko
( D
)180 gm kepingan badam (almond flakes)
CaraPukul ( A ) hingga sebati. Masukkan ( B ) dan pukul
hingga licin. Masukkan ( C ) yg telah diayak dan kemudian tambahkan ( D ). Adun
hingga sebati. Tekan adunan ke dalam dulang segi-empat, berukuran 20 sm (8 inci)
yg dialas dgn kertas minyak. Simpan dalam peti sejuk semalaman atau sehingga
keras. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan potong menjadi kepingan 4sm. Potong
menjadi kepingan nipis berukuran 5 mm tebal. Letakkan dalam dulang pembakar yg
telah digris dan bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 20-25
minit.
Nota: Kepingan badam boleh digantikan dgn kacang
lain seperti walnut, hazelnut atau lain2.