MEE
SOTO
Bahan-bahannya2 kg mee
kuning (bee hoon pun boleh) - dicelur
500 gm taugeh -dibersihkan (kalau ada
masa lerr!) dan dicelur
1 ekor ayam (kira-kira 1.5 kg)- dibelah dua atau
empat
3-4 liter air
100 ml santan pekat
3 sudu makan ketumbar }
3
sudu makan jintan kasar }
2 sudu makan jintan halus } --- disangai &
dikisar halus
1 sudu teh serbuk lada putih
3 batang serai, dititik
2.5
cm lengkuas , dititik
1 batang kayu manis
5 biji buah pelaga
8 biji
bunga cengkih
1 sudu teh gula (optional)
garam secukup rasa
200 ml
minyak untuk menumis
1 biji bawang besar hiris
Bahan-Bahan Ditumbuk/Kisar3 biji bawang besar
8 ulas
bawang putih
5 cm halia
3 cm kunyit hidup atau 2 sudu makan kunyit
serbuk
Bahan2 Sampingan/Taburan
secukup daun sup
& daun bawang
bawang goreng
bagedil
sambal kicap
cili padi
isi ayam (disiat-siat)
Sambal Kicap
Cili Padi25 biji cili padi merah
4 ulas bawang putih
125 ml
(abt 1/2 cawan) kicap lemak manis
1/2 sudu teh gula (optional)
jus dari
perahan 2 biji limau kasturi
(Kisar semua bahan2 dan perahkan jus
limau)
Peraturan Membuat Kuah Soto:
Panaskan
minyak di dalam periuk. Tumis bawang besar tadi hingga kuning sedikit. Masukkan
rempah tumis (kayu manis, cengkih & pelaga), serai dan lengkuas yang telah
dititik. Kemudian, masukkan rempah yang telah dikisar. Kacau hingga garing dan
naik baunya. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus, jintan kasar dan lada
putih. Kacau hingga rata. Masukkan ayam, air, santan, gula dan garam. Kacau
sekali-sekala dan biarkan hingga mendidih. Kemudian, keluarkan ayam yang telah
empuk dari periuk.