Janekek600 g tepung gandum
200 ml air
1 tsp (bumbung)
potas (gunakan bicarbonate of soda jika potas tkde)
1/2 tsp garam halus
2 bj telor (grade
B)
200 g gula caster
1/4 tsp instant yeast
2 tsp (rata) baking
powder
1/4 tsp pewarna kuning
(optional)
Cara:
Telur dan gula dipukul hingga
kembang. Masukkan potas, instant yeast dan baking powder. Pukul lagi. Kemudian
masukkan tepung, air, pewarna kuning dan garam dan di uli rata. (Kalau guna
mesin Kenwood gunakan K beater). Uli rata2, adonan ni agak lembek. Adunan
diperap selama 8 jam atau semalaman.
Ambil sedikit adunan, lalu dleperkan
dtapak tangan (biar tipis sedikit) lalu masukkan ke dlm minyak yang banyak dan d
goreng hingga masak.
Nota: Taburkan sedikit tepung pd papan dan kayu
penggelek. Ambil adunan dan dtepek2kan dgn sedikit tepong dan gelek tipis2. Buat
hingga habis barulah dgoreng.