Pages

Jenekek

Janekek600 g tepung gandum
200 ml air
1 tsp (bumbung) potas (gunakan bicarbonate of soda jika potas tkde)
1/2 tsp garam halus
2 bj telor (grade B)
200 g gula caster
1/4 tsp instant yeast
2 tsp (rata) baking powder
1/4 tsp pewarna kuning (optional)

Cara:
Telur dan gula dipukul hingga kembang. Masukkan potas, instant yeast dan baking powder. Pukul lagi. Kemudian masukkan tepung, air, pewarna kuning dan garam dan di uli rata. (Kalau guna mesin Kenwood gunakan K beater). Uli rata2, adonan ni agak lembek. Adunan diperap selama 8 jam atau semalaman.

Ambil sedikit adunan, lalu dleperkan dtapak tangan (biar tipis sedikit) lalu masukkan ke dlm minyak yang banyak dan d goreng hingga masak.

Nota: Taburkan sedikit tepung pd papan dan kayu penggelek. Ambil adunan dan dtepek2kan dgn sedikit tepong dan gelek tipis2. Buat hingga habis barulah dgoreng.