MEE HOON
Bryani (sumber resipi :
Rossya)
Bahan
450 gm meehoon direndam dalam air panas
supaya lembut.
2 sudu teh pewarna kuning- ditabur keatas mee itu supaya rata
warnanya
2 sudu teh lada hitam dihaluskan
1 ekor ayam (seberat 1.3kg
dipotong kepada beberapa bahagian dan dilumur dengan serbuk lada hitam. Perap
selama 10-15 minit dan goreng sehingga garing.)
3 sudu besar minyak sapi atau
minyak makan
1 inci halia dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
6
batang lada kering direndam dan dikisar
garam secukup rasa
4 biji tomato
dibelah dua dan dihiris tipis-tipis
1 batang lada merah di belah dua
1
batang lada hijau dibelah dua
1 sudu besar rempah beryani
1 ikat daun
ketumbar dihiris
1 ikat daun pudina dihiris
230ml air (1 cawan)
1 cawan
bawang goreng
1 tin kecil kacang
peas
Cara:
Pijarkan minyak sapi didalam sebuah
kuali dan tumis bahan perencah halus sehingga wangi. Masukkan garam, tomato,
lada merah/hijau, rempah beryani, bawang goreng dan daunketumbar/pudina. Kacau
selam 2-3 minit dan tuangkan air.
Setelah mendidih, masukkan ayam goreng dan
gaul sehingga rata. Angkat ayam dan tinggalkan rempah itu ditamabah sedikit
garam lagi jika perlu. Masukkan mee dan gaul rata. Akhir sekali masukkan kacang
peas dan ayam itu kembali. balik2 kan sebentar. Hidangkan bersama sedikit lagi
bawang goreng, kacang peas dan